Alig kérnek építési engedélyt a lakásokra – Ezután jöhet még csak a feketeleves

Alig kérnek építési engedélyt a lakásokra – Ezután jöhet még csak a feketeleves

Sokszor foglalkoztunk már a kedvezményes lakásáfa visszaállítása, a magas építési költségek, valamint a jelentősen megdrágult szakmunka miatti lakáspiaci következményekkel, melyek egyike az új lakásépítési engedélyek visszaesése. A KSH legfrissebb, előzetes adataiből kiderül, hogy 2020 februárjában mennyivel esett vissza a kiadott engedélyek száma. Az biztos, hogy évek óta nem volt ilyen alacsony adat, ráadásul ebben még a koronavírus okozta adminisztrációs ügyintézések akadozása, valamint a lelassult projektindítások hatása sincs benne. A következő hónapokban félelmetesen alacsony számokra számíthatunk.

A KSH legfrissebb, előzetes adatai jól szemléltetik a lakásépítési kedv visszafogottságát, bár szezonálisan az év első hónapjai általában gyengébbnek bizonyulnak a kiadott építési engedélyek tükrében, ugyanakkor az előző évek ugyanezen időszakához képest is erős visszaesést láthatunk.

FEBRUÁRBAN 769 ENGEDÉLYT ADTAK KI AZ ELŐZETES ADATOK ALAPJÁN, AMI 200 EZER NÉGYZETMÉTERNYI ALAPTERÜLETET JELENT ORSZÁGOSAN.

Szembetűnő, hogy az eddig beérkezett számok alapján megközelítőleg a 2016-os szintre esett vissza a kiadott lakóházakra(!) vonatkozó építési engedélyek száma, valamint az építendő lakóingatlanok alapterülete is. A lakóházak ebben az értelemben azt jelentik, hogy egy épületről van szó, vagyis ebbe beletartoznak az önálló családi házak, valamint az akár több tíz lakásos társasházak egyaránt. Az idő előrehaladtával még folyamatosan frissülnek az adatok – főleg a kisebb településekről szoktak ezek később beérkezni – azonban ezek várhatóan nem hatalmas több tízezer négyzetméteres nagyprojektek, inkább családi ház építések.

Külön megnézve csak az egylakásos lakóépületeket, amelyek nagyrészt a családi házakat fedik le, már valamivel kedvezőbbek az előzetes adatok is, ezek már jobban közelítik a 2017-es és 2018-as év eleji értékeket, mind az összes alapterületet, mind a darabszámot tekintve. Ebből arra következtethetünk, hogy a többlakásos lakóépületeknél markánsabb volt a csökkenés a kiadott építési engedélyek számában, mint a családi házaknál.

AZ ELŐZETESEN BEÉRKEZETT STATISZTIKÁK SZERINT 603 DARAB EGYLAKÁSRA KIADOTT ÉPÍTÉSI ENGEDÉLY VOLT, AMI 87 EZER NÉGYZETMÉTERNEK FELEL MEG.

Vélemény, hozzászólás?